Ekmek yaptım

Uzun zamandır yapmak isteyip ötelediğim bir şeydi. Hani tutturamam hamuru mahvederim diye cesaret edemiyordum. Geçtiğimiz hafta markette gözüme yaş maya takıldı ve aldım.  Bugün hazır annemde bendeyken sıvadım kolları giriştim hamura.
Sonuç bence güzel yumuŞak ve lezzetli ekmeğim oldu.

image

Küçükken anneannemi izlerdim nasıl Yoğuruyor. Hamurun kıvamı nasıl.  Farkına varmadan hepsini kaydetmişim beynimin çalıştığını unuttuğum karanlık noktasına.  Tadı ve kokusu o günlerdeki ekmeğin yerini tutmasa da eh ilk deneme için oldukça başarılı
Un olarak hazırladığım tam buğday unu ile beyaz un karışımını kullandım. (her şeyde bunu kullanıyorum) Aslında makbul olanı tam buğday unu ama damağımlz alışamadı ona.
Gelelim tarife

4-5 su bardağı ılık su
Yaş ekmek mayası ( marketlerde küp şeklinde satılıyor. 42gr oluyor bir tanesi ben yarısınl kullandım.
Un (miktarı göz kararı kullandım ama yaklaşık 1 kg
1 tatlı kaşığı şeker
Tuz.

l bardak ılık suyun içine mayayı ufaladım. Şekeri de döküp karıştırdım. Yoğurma kabına unun yarısını döküp tuzu karıştırdım. Havuz gibi ortasını açıp mayalı suyu döktum. yavaş yavaş yoğurmaya başladım. Biraz un biraz su ilavesi yaparak yoğurdum. Kıvamı ele yapışan bir hamur olması. Hani kulak Memesi falan değil. ele yapışan ama çokda cıvık olmayan İyice Özdeşleşmiş bir hamur. üstunü nemli bezle örtüp kalorifer peteğinin dibine koyup 1,5 saat beklettim. Yağlı kağıt serdiğim tepsiye hamuru ikiye bölüp yerleştirdim. Kaptan alırken hamur elinize yapışacağı için elinizi sürekli ıslatın. Yani anneannem hep öyle yapardı. Bende onu taklit ettim. Hamurların üzerine bıçakla Cizikler attım. Üzerini elimle ıslattım ve un serptim. O şekilde Yarım saat kadar dinlendirdim.ilk yarım saat 240 derece fırında sonraki yarım saat 190 derecede pişirdim. Benim fırınım çok ağır pişiriyor siz kendi fırının za göre süreyi ayarlayabilirsiniz.  İkinci yarım saatte tepsiden alıp fırın ızgarasinda pişirdim ekmekleri. Piştikten sonra üzerlerini hafif islattim elimle sert kabuk  olmasın diye kabuklu severseniz yapmaya bilirsiniz.

Not: Fırının dibine yanmayan bir kapla su koyarsanız nem yapar ve hamur işleriniz kurumaz.

image

ilk deneme olduğu için hamuru az tuttum. İki küçük ekmeğim oldu.
İçine fındık ceviz de konulabilir. Eğer tam buğday ununu denemediyseniz tavsiye ederim. İlk başlarda tuhaf gelebilir ama zamanla alışırsınız.
Umarım faydalı olurum.

Hayırlı ve sağlıklı günler diliyorum herkese.

Ekmek yaptım” için 2 yorum

yesilkiraz için bir cevap yazın Cevabı iptal et